Travellerspointin Travel Blogit

20 päivää starttiin!

ja niin pitkiä viikkoja...

rain 4 °C

Jaha. On aika päivitää hieman "projektin" etenemistämme. Kuukaudessa tuli tehtyä paljon muutakin, kuin vain mietittyä tulevaa reissua. Pääsiäisen aikoihin ajelimme Kuusamon suunnilla ja sen jälkeen luovutimme hyvin palvelleen automme seuraavalle onnilliselle omistajalle. Jep. Olemme varmistaneet sen, että matkan aikana kotisuomessa kaikki maksaisi mahdollisimman vähän. Auton seisottaminen pääkaupunkiseudulla ei ole järkevää, vaikka vakuutuskulut pienenisivät ja käyttövoimaveroa ei tarvitse maksaa. Ja kesän parjää mainiosti autotta. Katotaan auton hankintaa sitte ensi syksynä jos kulkupeliä väistämättä tarvitaan. Janiin. Ystävät / sukulaiset. Nyt on mainio aika kyläillä meillä päin (27.6 -> ). Mekun emme pääse toviin mihinkään lukuunottamatta 2 kuukauden visiittiä toiselle puolen maapalleroa :)

Sen verran olemme harrastaneet matkavalmiseluja (auton myynnin lisäks), että ostimme 25h bussipassit Uuden Seelannin kartoittamista varten. Kulu per passi oli jotain 130e luokkaa. Lisäksi ajattelimme ajaa maailman upeimman junareitin Crhristchurchista Greymouthiin (http://www.tranzscenic.co.nz/). Reilu 50e suunta maksaa lippu, mutta ajattelimme kärsiä hinnan ihan vain maisemien takia. Toivokaamme siis hyvää keliä ainakin tuota päivää varten. Sitten majoitusvarauksia. Aucklandista varasimme paluulentoamme ennen yhden hostelliyön läheltä lentokenttää. Bangkokista varasimme 6 yötä Asha Questhousesta hintaan 24e per nenä. Hyvä, että viimenen kohde on majoitukseltaan halpa, sillä tuossa vaiheessa matkakassa ei välttämättä enää pullota :) Tässä vaiheessa kaikki ennakkoon suunnitellut varaukset on suoritettu ja mieli on luottavainen. Jotain pitää myös jättää paikan päälle. Eihän sitä muuten tunne reppureissulla olevansakaan.

Jokapäiväisen matkakassan laskeminen olikin sitten korkeampaa matematiikkaa. Hostellivarauksista saa suurin piirtein osviittaa yöpymisen keskihinnasta maakohtaisesti. Päälle pitää kuitenkin arvioida elämiseen ja kulkemiseen käytettävä matkakassa. Heidi päätti hankkia Visan vanhan VisaElectronin tilalle (itsellä Visa jo löytyy). Kahden visakortin turvin ajattelimme selviytyä 2 kuukauden matkasta + Suomessa vaihdamme valuuttaa lähinnä Australiaa varten, koska sinne menemme ensimmäisenä (saa heti tuhlattua:). Mielellämme emme kanna käteistä liikaa. Niin paljon on varustetta ym. tarviketta muistettavana, että siinä helposti setelitukku häviää. Saatikka sitten jos rosmo osuu kohdalle ja vie (prkl) kaiken. Muiden kohdemaiden valuuttaa vaihdamme parin päivän elämistä varten. "Seinästä" ajattelimme nostaa paikallisesti valuuttaa aina tarvittaessa.

Varusteet on katsottu aika pitkälle jo valmiiksi. Rahavyön ostamista vielä mietin (Heidillä moinen jo löytyy). Parina seuraavana viikkona täytyy tehdä rinkan koepakkaus. Tällöin näkee oikeasti, onko tavaraa liikaa vai sopivasti :) Mieluummin lähtee niin vähällä varustemäärällä kuin mahdollista. Sopii sitten jopa muutama tuliainen paluureppuun.

Janiin. Joko on matkakuume kova? On, mutta ei paha. Sitten kun koepakkaa rinkan niin kaikki suunnitelmamme alkavat konkretisoitua. Eli kahden viikon päästä meillä on kova matkakuume ja pitääkin. On tätä suunniteltu loppujen lopuksi jo aika pitkään.

  • H lopettaa täältä tähän*

PS. Toivokaamme aurinkoista seuraavaa kolmea viikkoa että allekirjoittanut pääsee pyörällä baanalle :)

Lähettäjä Hesu 8:52 Arkistoitu paikkaan Finland Tagged preparation Kommentteja (0)

Australia paketissa

...uusi-seelantia suunnitellen...

rain 2 °C

Australian suunnitelmat alkavat olla kutakuinkin funtsittuna valmiiksi. Sikäli suunnitteleminen on helppoa, kun voit kaiken varata periaatteessa etukäteen. Olemme varanneet jokaiselle yölle Ausseissa nyt majapaikan ja pari auton vuokraustakin on nyt puikoissa. Olemme maassa 18 päivää ja 5 päivälle tiedämme mitä ja missä puuhailemme ja sijaitsemme. Kun/jos kaikki menee suunnitellusti :) Yleensä aina jotain sattuu, mutta se on sen ajan murhe. Uudessa-seelannissa otamme hieman toisen asenteen reissaamiseen ja menemme enemmän extempore-mielellä.

Mutta. Aussien 3. kohteessa, Melbournessa olemme viikon. Nettiä selatessa huomaa taas, että viikko ei riitä seudun tutkimiseen juuri mitenkään, joten on tehtävä ennakkokarsintaa. Mutta ehdoton ykköskohde noilla main on Great Ocean road, joka sijaitsee Melbournesta länteen. Kaunista rannikkotietä riittää noin 300km verran ihmeteltäväksi. Täten vuokrasimme auton 2 päiväksi. Melbournen autovuokraus on puolet halvempaa kuin Alice springsin alueella, joten päätös oli helppo tehdä. Toinen kohde luultavimmin (vaatii auton) on safari-eläinalue kaupungin kupeessa. Virtahepo ym. afrikan elukat siis näkee, vaikka afrikan matereelle on pidempi matka kuin kotisuomesta :) Muut päivät ajattelimme nauttia rannikkokaupungin ilmapiiristä ja rennosta aussitunnelmasta. Ja sormet ristiin myös sään suhteen. Melbournen sää todellakin on vaihteleva (tulevan talven takia).

Varatut majoituspaikat ovat seuraavat:
http://www.hotelclaremont.com/
http://www.portcampbellhostel.com.au/
http://www.spencerbackpackers.com.au/
Googlemaps.com avulla näät tarkemmat sijainnit Melbournen alueella. Hinnaltaan nuo ovat edullisia private-huoneita, joita olemme varanneet (15-20e per yö).

Lento Melbournesta Uuteen-seelantiin on illalla ja olemme perillä puolen yön maissa. Todennäköisesti varaamme Christchurcistä etukäteen kaksi yötä. Aucklandiin saavumme "joskus", mutta kuitenkin ennen lentopäivää :) Olemme myös miettineet bussipassien hommaamista. Flexi-pass on matkapassi, johon ostetaan matkustustunteja. Matkustustunnit eri reiteille on annettu, niin voi hahmotella miten paljon haluaa saaria kierrellä. Esim. 30h matkustusaikaa maksaa 170e. Edullisempaa, kuin että busseilee joka välin normaalilipuilla. Ja kyseinen passi kattaa myös lautan etelä-pohjoissaaren välillä. Junaa ilmeisimmin emme yhdistä passeihin. Koemme ja ihmettelemme saarten luontoa bussin ikkunoista :) Kohteista nyt ainakin haluamme nähdä Mt Cookin, Wellingtonin taru sormusten herrasta studiot, Rotoruan alueen sekä Taupo-järven ja Tongariron maisemat. Sekä tietenkin Auckland, joka on rakennettu kokonaan vulkaanisille kukkuloille ja saarille. Jännää :)

Mitäs muuta. Ainiin. Kansainvälinen ajokortti kopsahti kotipostiluukusta alkuviikosta, joten autoileminen voi alkaa Ausseissa vaikka heti. Pitäisi melkein etsiä hieman ajosääntöjä ennakkoon, että osaa edes jollain lailla ennakoida vasemman puoleista liikennettä. Kuulemma vasemmalla ajamiseen tottuu nopeasti, mutta muutamat liikennesäännöt voivat herättää ihmetystä. Esimerkiksi moottoritielle tuova ramppi voi liittyä liikenteen virtaan yhtä hyvin oikealta tai vasemmalta puolelta. Joten tarkkaavaisuutta vaaditaan.

Suunniiteluterveisin H & H

Lähettäjä Hesu 11:35 Arkistoitu paikkaan Australia Tagged preparation Kommentteja (0)

Varustehankintoja

ja majoitusvaihtoehtojen tutkailua...

semi-overcast

Viikko on taas kutakuinkin vierähtänyt ja asioita on hoideltu piirun verran eteenpäin, jotta kaikki olisi valmiina vajaan 12 viikon päästä lauantaina. Mieluummin silloin rennosti valmiina, kuin kireänä ja kiireisenä.

Yksi kohteistamme on keskisessä Australiassa sijaitseva Alice Springs. Pieni kaupunki keskellä erämaata. Alice Springsin majoituspuolen varasimme etukäteen jo senkin takia, että kyseisellä paikkakunnalla ei hostelleja ihan joka kulman takana ole (näin surffaajan näkökulmasta katsottuna). Pieni kaupunki ja suosittu lomailupaikka. Ei itsessään Alice springs, vaan etenkin 400km lounaaseen sijaitseva Ayers Rock ympäristöineen. Päädyimme kahteen halvimpaan (Desert rose in, Annies place hostel) hostelliin Alice Springsissä ja Ayers Rockilla nukutaan alueen ainossa hostellissa, YHA Ayers Rock:ssa. Australian "outback" kiinnostaa sen verran paljon, että päätimme vuokrata auton ja ajella Alice Springstä suurta kiveä katsomaan. Pari vuorokautta pitäisi riittää noin 1000km ajeluun. Kuulostaa kovalta reissulta yli 30 asteen helteissä. No ilmastoitu auto ja nesteytys, niin eiköhän suomipoika ja tyttö pärjää :) Alueella on myös aborginaalien kulttuuria ja taidetta esittelevä alue sekä paljon vaellusreittejä tutkittavaksi sen ison kallion lisäksi.

Auton vuokrasimme Ebookers.fi palvelun kautta. Autojen vuokrahintojen vertailu oli vaikeaa, koska ehdot vaihteli suuresti vuokrafirmoittain. Perushinta saattoi olla halpa, mutta autolle oli asetettu kilometriraja vuokra-ajalle, kun taas toiset antavat rajattomat kilometrit pakettihintaan. Meille sopi mainiosti jälkimmäinen. Vuokrahinnan päälle ostamme vain bensat. Auton vuokrauksen varmistamiseksi aion hankkia itselleni kansainvälisen ajokortin. Kortin voi tilata Autoliiton kautta ja se maksaa 28 euroa. Sitten pitäisi vielä opetella ajamaan vasemmanpuoleisen liikenteen seassa :P

Lauantaina kävimme jyväskyläläisessä laukkuliikkeessä, josta löysimme runsaasti matkustusaiheista oheistarviketta. Mukaan tarttuivat pari numerolukkoa reppujen lukitsimiseksi sekä nahkainen rahavyö. Numerolukot ovat tosi käteviä edes jollain lailla estäämään taskuvarkaiden yritykset. Aion itse kuljettaa kameraani oheislaitteineen repussa, joten lukkoon se on saatava. Rahavyössä passit ja rahat pysyvät hyvässä tallessa, jopa mahdollisen ryöstön kohdatessa. Sinällään Australia ja Uusi-seelanti ovat turvallisia, mutta ikinä ei tiedä mitä eteen osuu.

Täältä tähän (enskertaan) :)

Lähettäjä Hesu 12:32 Arkistoitu paikkaan Finland Tagged preparation Kommentteja (0)

Ensimmäiset varaukset tehty

ja piikilläkin käyty...

sunny 0 °C

Dodii. Pikkuhiljaa matkavalmistelut etenee.

Aluksi tilasin rokotusajan työterveydestä A- ja B-hepatiittä vastaan. Varsinkin A-hepatiitin varalle on hyvä rokottaa, sillä se voi tarttua huonosta hygieniasta, ruuasta tai jopa kosketuksesta. Varsinkin Thaimaassa hepatiittisuoja on hyvä olla, mutta ei pahitteeksi tuolla Australian suunnallakaan. Tiistaina kävin ensimmäisen piston 3:sta ottamassa (twinrix-rokote). Eli toinen tehoste laitetaan kuukausi ensimmäisestä rokotuksesta ja kolmas 5kk päästä toisesta pistoksesta. Yhdellä ruiskulla on arvoa 64egeä. Joten ei ilmasta touhua, mutta mitäpä ei terveyden eteen tekisi. Ja twinrix antaa suojan 20 vuodeksi. Kannattaa yrittää tämäkin rokotus siirtää työnantajan maksettavaksi, jos hiukankin työsi on reissuvoittoista :) Itse en onnistunut.

Matkavarauksiakin on tehty. Lentoliput maksoimme jo reilu viikko sitten. Sydney majotuksen varasimme eilen hostellihakua (http://www.hostelbookers.com/) apuna käyttäen. Etsimme mahdollisimman halpaa hintaa 2 hengen "private" huonelle. Varasimme 6 yötä City Resot Hostellista 28.4 - 4.5 väliselle ajalle alle 20e nenähintaan per yö. Ilmeisesti huoneen yhteydessä on myös ikioma suihku, joten hinta per yö on edullinen suurkaupungissa. Hostellin sijainti Sydneyssä.

Matkavarusteista rinkat ovat nyt tiedossa. Heidillä on oma rinkka kaapissa. Itse lainaan 70l rinkan Heidin veljeltä, joten säästöä tuli mukavasti tässäkin.

Lisää valmisteluista taas ensi kerralla.

Lähettäjä Hesu 0:23 Arkistoitu paikkaan Finland Tagged preparation Kommentteja (0)

Alkuvalmisteluja

...työlästä...mutta lopussa kiitos seisoo...

rain 2 °C

Tästä se lähtee. Matka maailmalle, eikä vain viikonlopuksi. Mutta hieman ensin alustusta pöytään.

Monta vuotta olemme haaveilleet pidemmästä matkasta. Säästötilit aukaistiin jo vuosia sitten ja tilit ovat täyttyneet pikkuhiljaa. Maapallon kiertäminen olisi hienoa, mutta ajan järjestäminen oli sille edelleen hankalaa. Töistä kun saa lomaa ilman palkatonta vapaata rajoitetusti. Lokakuussa päätimme, että matkalle lähdetään keväällä 2008. Heidillä loppuu työ maaliskuun lopussa ja itse yritän kerjätä mahdollisimman pitkän loman huhti-kesäkuulle. Matkakohteet valitsimme niin, ettei tarpeettoman pitkiä lentomatkoja tarvitse joka viikko tehdä. Molempia kiinnosti eniten oseanian alue ja erityisesti Uusi-Seelanti ja Australia. Sinne siis :)

Ensimmäiseksi etsimme koiralle hoitajan. Onneksi ainakin yksi varma paikka löytyi vanhemmiltani Kempeleen suunnilta, missä Empulla on hyvä ylläpito. Toinen vaihtoehto on, että Heidin sisko tulee asustelemaan Palokkaan töiden ohessa ja huolehtii Empun "vaativista" tarpeista :) Jompikumpi. Molemmat käy meille.

Toiseksi asiakseni laskeskelin kaikki mahdolliset lomapäivät, jotta saisin noin 2kk pituisen yhtenäisen ajanjakson huhti-kesäkuulle. Vuosiloma (5 viikkoa) + Kesälomarahat vapaana (2 viikkoa) + 5 päivän työsopimusvapaa + 5 päivää saldotunteja = 2 kk vapaa. Riittävän pitkä vapaa käymään kaukana ja näkemään&kokemaan uusia maita ja makuja. Kiitos tästä työpaikalleni, kun asia järjestyi mukavasti. Suosittelen muuten lomarahojen ottamista vapaana muillekin. Rentouttanee kummasti.

Kolmanneksi. Lippujen tarjouspyyntöjen lähettäminen. Ja näin aluksi hyvä neuvo. Aloita riittävän aikaisin lippujen kysely. Itse oletin, että saan hyvät tarjoukset 3-5 matkanjärjestäjältä lentolipuista noin 3kk ennen starttipäivää. Mailitse lähestyin kohdelistan kanssa matkatoimistoja ja tarjouksia tuli vain muutama. Soppaa sekoitti vielä se, että matkamessut alkavat tänää (18.1) ja kysyntä matkoista oli kova. Ruuhkaa siis. Joten otin puhelimen kauniiseen käteen ja soitin parille ihmiselle, jotka olivat kaiken kiireen keskellä jonkinnäköisen lippupaketin ehtineet meille kasaamaan. Ja loppuvaiheessa lentopäivätkin olivat vaihtuneet. 17.1 saimme oulun suunnilta lopullisen lippupaketin, jonka päätimme tilata. Maksoin liput saman tien, joten se on menoa sitten. 26.4 - 26.6 minä, Heidi ja reppu kameroineen päivineen karistamme kotimaan pölyt ja istahdamme lentokoneen ihaniin istuimiin.

Niin ja ne kohteet. Australia -> Uusi-seelanti* -> Thaimaa. Tuo on suunnitelmamme. Australian sisällä käymme kolmessa kohteessa ja sisäiset lennot ovat sopivia isossa maassa liikkumiseen. Uudessa Seelannissa liikumme todennäköisesti bussilla (bussipassi vielä hankkimatta). Thaimaata ei olla vielä sen kummemmin suunniteltu.

Vielä olisi paljon tehtävää. Matkavarusteet, viisumit, rahapolitiikka, rokotukset ym ym. Näistä myöhemmin lisää. Ja ehtiessäni puuhailen vielä kartan

tutkailtavaksi

Lähettäjä Hesu 8:24 Arkistoitu paikkaan Finland Tagged preparation Kommentteja (0)

(Merkinnät 21 - 25, kokonaismäärä 25 ) « Sivu 1 2 3 4 [5]